Mats Bildblogg

... bilder från här och nu och där och då...

Ängsö kyrka

Idag blev det en MC-tur till Ängsö kyrka. Den visade sig vara öppen så jag klev in och möttes av två vänliga män som engagerat berättade om kyrkans historia. Både kyrkan och det intill liggande slottet har anor från 1300-talet. Hela Ängsö ägdes då av Nils Abjörnsson som lät uppföra byggnaderna. Vattennivån var mycket högre på den tiden så det gick att ta sig bekvämt dit med båt. 

Väggar och takvalv är målade med bibliska motiv där färgerna blekts med tiden. Men det är märkligt att de fått vara kvar efter alla renoveringar och olika tidsepokers idéer om hur ett kyrkorum ska se ut.  

Kyrkan är också förknippad med några spökhistorier bl.a. om den s.k. trollstenen. Den var märkligt grå och rund och låg strax utanför en gård som alltid drabbades av missväxt och andra olyckor. Man ansåg att det var stenen som orsakade otur och ingen vågade ta i den för då skulle det bara bli ännu värre. Men en dag fattade folket på gården mod och rodde ut med stenen och släppte den i Mälarens vatten. Det hjälpte inte för dagen därpå var stenen tillbaka på sin gamla plats. Då tog man stenen till kyrkan för att bryta trollkraften så den kunde ligga kvar och där har den nu legat i flera århundraden. Det sägs att den som rör vid stenen eller flyttar den kommer att drabbas av en allvarlig olycka.  

nr 1

nr 2

nr 3

nr 4

nr 5

nr 6

PS! Jag rörde aldrig vid stenen och jag har inte hört något om vad som kan hända om man fotograferar den :)

Hej så länge … // Mats

Inlagt 2014-07-10 17:21 | Läst 4215 ggr. | Permalink
Vilken spännande story,
undrar hur många som rört stenen EFTER att de fått höra historien.
Och Undrar hur många som rört stenen omedvetna om bakgrundshistorien och om de råkat ut för något allvarligt sen?

Och så bjuder du även på mycket härliga bilder. =)

//Johanna
Svar från Mats Andersson 2014-07-10 21:41
Hej Johanna, ja man kan undra hur många som vågar utmana ödet. Jag har hört att det betyder otur att tro på skrock :) Tack för din härliga kommentar // Mats



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg