Mats Bildblogg

... bilder från här och nu och där och då...

Döda fallet

nr 1

Mitt i skogen mellan Falkenberg och Ullared ligger Yngeredsfors med sin övergivna dammanläggning som kallas ”Döda fallet”. 

nr 2

Platsen känns verkligen övergiven. Jag träffade inte på en människa under tiden jag vistades där.

nr 3

Naturen är väldigt vacker även om det är sen höst. Jag upplever en liten mystisk stämning som kanske utgår från namnet ”Döda Fallet” men också för att naturen håller på att återerövra denna övergivna plats.

nr 4

Det är en del av floden Ätran som nu är torrlagd sedan 1964 (omlagd till ett annat kraftverk). Lite vatten sipprar dock fram i den gamla flodforan.

nr 5

I början av 1900-talet var detta ett av Europas största kraftprojekt som  byggdes av affärsmanen Mauritz Hansson. Han fick ekonomiska problem och så småningom köptes kraftverket av Marcus Wallenberg som såg till att elen användes till sin pappersindustri i Mölndal.

nr 6

nr 7

Man får beträda den gamla flodbottnen på egen risk. Dels för att det kan vara halt men det finns skyltar som talar om att vatten kan släppas på utan förvarning om vattenståndet är högt. 

nr 8

nr 9

Det blir ett speciellt klimat i denna floddal. Det gynnar både växter och insekter. Här växer sällsynta växter som vildris och en ”köttätande” växt som förhoppningsvis inriktar sig på insekter :)

nr 10

Även denna sena höstdag är det fuktigt och varmt. Här finns fortfarande både myggor och flygmyror som intresserar sig för mig.

nr 11

nr 12

Detta besök gav mersmak. Jag inser att detta var inte sista gången jag skjutsat någon närstående till Ullared. Ser fram emot att besöka "Döda fallet" både vinter, vår och sommar. 

nr 13

Hej så länge ... // Mats

Inlagt 2015-11-07 22:22 | Läst 3318 ggr. | Permalink
Absolut ett intressant stycke natur, fina bilder, förstår att du tänker återvända vid kanske lite roligare årstid, må gott, LO
Svar från Mats Andersson 2015-11-08 22:14
Tack Lars Olov för din kommentar. Ha det gott // Mats
Det var en mycket speciell bit av naturen du tog bilder av. Och en intressant historia också.
Fina bilder och kom bar med flera.
Hälsningar och god natt från Erik / DK
Svar från Mats Andersson 2015-11-08 22:14
Tack Erik för din kommentar. Ha det gott // Mats
Det där verkar vara en spännande plats. Jag skall försöka göra en mental notering för eventuellt besök när det passar! Fint med sten och vatten, mina favoritmotiv kombinerade.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Mats Andersson 2015-11-08 22:16
Tack Bjarne för din kommentar. Jag rekommenderar ett besök. Ha det gott // Mats



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg