Mats Bildblogg

... bilder från här och nu och där och då...

Trollsländor (98/100)

Trollsländor är fascinerande på många sätt. De är bland de äldsta insektsarterna på jorden, det finns fossila fynd som visar att de fanns här redan för 300 miljoner år sedan. De är också väldigt vackra med olika former och färger, stora och små. I Sverige finns ett drygt 60-tal olika sorters trollsländor. De flyger väldigt snabbt och kan ändra riktning blixtsnabb och oförutsägbart. Jag lyckades inte fota några flygande sländor men var glad för att fånga några som satt stilla en kort stund.

nr 1 - Fyrfläckad trollslända

nr 2 - Fyrfläckad trollslända

nr 3 - Fyrfläckad trollslända

nr 4 - En hane av nordisk kärrtrollslända

Hej så länge ... // Mats

Inlagt 2016-06-06 17:18 | Läst 3550 ggr. | Permalink
Ja, att ta ett bra foto på en flygande trollslända, är väl som att skjuta 50 poäng med pistol i precisionsskytte. Och försök till artbestämning har gjort mig så osäker, att jag normalt avstår. Det är väl som med fåglar och flora, det behöver inte nödvändigtvis se likadant ut varje gång.
Svar från Mats Andersson 2016-06-07 11:19
Tack Stefan för din kommentar. Någon gång ska man väl ha tur :) Ha det gott // Mats
Fantastiskt bra! Jag försöker ibland fota insekter, men lyckas sällan. Antingen hinner de flyga iväg eller så är skärpedjupet för kort (för lite ljus). Att fota flygande insekter verkar vara omöjligt med den teknik vi har idag - i alla fall har jag inte någon sådan kamera..
/T
Svar från Mats Andersson 2016-06-07 11:20
Tack Tomas. Ja det verkar näst intill omöjligt, men någon gång ska man väl ha tur och lyckas :) Ha det gott // Mats



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg