Mats Bildblogg

... bilder från här och nu och där och då...

Dag 86 - dymmelonsdag

Jag visste inte vad dymmelonsdagen innebär så jag kollade i NE.

Citat ur Nationalencyklopedin;

Dymmelonsdagen var enligt gammal sed den dag då påskfriden inträdde. I Östgötalagens kyrkobalk heter det: "Nu går påskfriden in på onsdagen i dymmelveckan, då klockorna bindas upp." Det gjorde man med en träkläpp, dymmel kallad. Till skillnad mot romersk-katolska länder, där klockringningen de sista dagarna i stilla veckan ersattes med ett handvevat "smatterverk", påbjöd den svenska kyrkoordningen 1571 klockringning i dymmelveckan. Det gjordes med hänvisning till att klockornas tystnad för vantro med sig.

Mängder med föreställningar är kopplade till den här dagen. Det ansågs vara farligt att hugga ved – "dymmeln" kunde krypa in i trät och göra så att veden ruttnade – korna riskerade den här dagen en sjukdom, "kläv-älta", om de trampade på spånor som huggits just denna dag, och att den här dagen bära hem granris från skogen var detsamma som att dra ormar till gården. Aska och sopor måste vara undanröjda på dymmelonsdagen annars, skriver Ebbe Schön i "Folktro från förr", "inträffade det förmodligen vanligaste av alla magiska straff: huset blev fullt av loppor och annan ohyra".

Sist upp ur sängen den här dagen kallades för "dymmeloxen".
Jag tycker att det passar bra med några bilder på domkyrkan en dag med sådan relgiös historik. 
nr 1

nr 2

nr 3

nr 4

nr 5

nr 6

nr 7

Hej så länge ... //Mats

 

Inlagt 2013-03-27 17:30 | Läst 5800 ggr. | Permalink
Kyrkor är oftast imponerande och vackra byggnader! Tack för info och fina bilder/ Trevlig påsk Mats!
Svar från Mats Andersson 2013-03-27 22:31
Tack Danne! Glad Påsk till dig också //Mats
Tack för informationen... Det jag kommer ihåg från Dymmelonsdagen är att vi i skolan försökte sätta dymmellappar på varandra och på lärarna med texten "sparka här", "klappa här", "jag är dum" och så vidare. Lärarna hade en tendens att smyga med ryggen mot väggen hela dagen... lite kul var det i all oskyldighet... Om det är en lokal tradition så kan jag berätta att jag är från LInköping, Östergötland...

Fina bilder på dommen... gillar särskilt "bakifrån" bilderna.. ;-)
Svar från Mats Andersson 2013-03-27 22:39
Tack Ingela för din kommentar och din beskrivning av dymmellappar, intressant. Glad Påsk //Mats



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg